Luctor Heinkenszand wint Ko de Winter Fairplay bokaal


Geplaatst op 18 oktober 2018 - Door Izaak Lamse

In navolging van voorgaande jaren werd op donderdag 11 oktober 2018 voor de veertiende maal de “Ko de Winter Fair Play bokaal” uitgereikt aan de meest sportieve voetbalclub uit het werkgebied van de Scheidsrechtersvereniging Noord- en Zuid-Beveland. Volgens een hiertoe opgesteld reglement is over het gehele afgelopen seizoen, aan de hand van de door de KNVB Zuid beschikbaar gestelde gegevens met betrekking tot uitgedeelde straffen, de stand bijgehouden. Izaak Lamse, één van de leden van deze afdeling, vertaalde deze gegevens via een ingenieus systeem waarbij bijvoorbeeld het aantal teams en het speelniveau wordt meegenomen in de berekening. Dit resulteerde wederom in een eindstand voor deze Fair Play wisselbeker over het seizoen 2017/2018. Ko de Winter, sinds 1967 lid van de COVS en inmiddels erevoorzitter van de afdeling Noord- en Zuid-Beveland, heeft altijd de Fair Play gedachte hoog in het vaandel gehad. Veertien jaar geleden heeft hij dan ook besloten om dit te blijven promoten middels het beschikbaar stellen van een wisselbokaal.

Aangezien de jaarlijkse uitreiking dit jaar midden in “De week van de scheidsrechter” stond gepland, was het na overleg met het VCN en de KNVB mogelijk om deze avond op te luisteren met een presentatie van de betaald voetbal scheidsrechter Richard Martens. Hierbij werd wel verzocht deze avond in samenwerking gezamenlijk met de Scheidsrechtersvereniging Walcheren te organiseren om zodoende een groot gedeelte van de scheidsrechters in Zeeland te bereiken. Richard Martens hield voor ruim vijftig aanwezigen, waaronder leden, belangstellenden en vertegenwoordigers van diverse voetbalverenigingen, een boeiende presentatie waarbij met name de altijd weer tot discussie leidende overtredingen zoals hands en buitenspel werden uitgelegd met zeer recente beelden uit het Nederlandse Betaald voetbal. Bij een aantal van deze beelden was ook het geluid van de headset te horen waardoor het aspect samenwerking binnen het arbitrale team zeer nadrukkelijk naar voren kwam. Ook werd er ingegaan op het onderwerp Video Assistant Referee (VAR). Richard Martens, zelf ook binnen de KNVB actief als VAR, gaf een duidelijke uitleg over het doel en werkwijze van de VAR. Dit ook weer ondersteunt met praktijk beelden. Ook werd door Richard uitleg gegeven over de procedure tijdens een wedstrijd en een beschrijving van de VAR locatie in Zeist. Gedurende de presentatie had het aanwezige publiek ruimschoots de gelegenheid om vragen te stellen die door Richard Martens, waar mogelijk met beelden ondersteund, werden beantwoord.

Na de presentatie was het tijd geworden voor de daadwerkelijke uitreiking van de “Ko de Winter Fair Play bokaal”. Allereerst werd door VV Krabbendijke, als de winnaar over het seizoen 2016/2017, de wisselbeker terug gegeven aan Ko de Winter. Hiervoor in de plaats ontvingen zij een ingelijste oorkonde. Hierna werd bekend gemaakt wie over het seizoen 2017/2018 de meest sportieve voetbalclub van Noord- en Zuid-Beveland was geweest. Deze eer viel ten deel aan Luctor Heinkenszand. De onlangs gefuseerde club mocht al in hun eerste jaar van bestaan deze wisselbeker in ontvangst nemen. Ko de Winter overhandigde persoonlijk de beker aan de vertegenwoordiger van Luctor Heinkenszand. Ook was er nog een vermelding met bijbehorend bloementje voor de nummers twee en drie van de ranglijst, respectievelijk SV Apollo’69 en VV Krabbendijke.

Al met al was deze avond een geslaagde happening in “De week van de scheidsrechter” waarbij de Fair Play gedachte een bijzondere rol speelde.

 

Auteur: Rob Venmans

Advertentie