EK-scheidsrechters nieuws


Geplaatst op 28 april 2012 - Door Izaak Lamse

Spreekverbod EK-scheidsrechters

Björn Kuipers en de andere 11 scheidsrechters die zijn aangesteld voor het EK hebben een spreekverbod gekregen van de Europese voetbalbond UEFA. Scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina wil dat de arbiters zich volledig concentreren op het toernooi en heeft hun daarom verboden voor en tijdens het EK met de media te praten. Dat liet Collina deze week weten aan Kuipers en diens collega's tijdens een trainingskamp in Warschau. 

De KNVB respecteert de beslissing van de UEFA, maar is wel teleurgesteld. 'We zien het juist als een toegevoegde waarde dat arbiters kunnen vertellen over hun sportieve carrière, hun trainingsuren en voorbereidingen', zo liet een woordvoerster weten aan het ANP. 'Daarbij is zijn aanstelling voor het EK een bijzonder mooi gegeven. Dat Kuipers hier niet op mag vooruitblikken, vinden wij teleurstellend.' 

Alle interviews met Kuipers die de KNVB al had gepland, oorspronkelijk met goedkeuring van de UEFA, zijn inmiddels afgezegd. De 38-jarige arbiter uit Oldenzaal hoort drie dagen voor de start van het EK, op 8 juni, wat de eerste wedstrijd wordt die hij mag fluiten. Kuipers, die tot de elitegroep van de UEFA behoort, debuteert op een groot eindtoernooi. Pieter Vink was tijdens het EK 2008 als laatste Nederlandse scheidsrechter actief op een titeltoernooi. 

Tijdens het EK in Polen en Oekraïne zijn voor het eerst bij iedere wedstrijd zeven arbiters betrokken: de scheidsrechter, twee grensrechters, twee assistent-scheidsrechters bij de achterlijnen, de vierde official en een reserve-assistent. De UEFA heeft daar de afgelopen jaren in de Europese bekertoernooien met succes mee geëxperimenteerd. De 12 voor het EK geselecteerde scheidsrechters komen ieder uit een ander land.

 

Onmiddellijk geel voor spelers die scheidsrechter belagen

De Europese voetbalbond UEFA heeft de scheidsrechters opgedragen tijdens het EK niet alleen de spelers goed te beschermen, maar ook zichzelf. 'We willen geen arbiters zien die worden belaagd door protesterende spelers', aldus scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina.

'Dat ziet er niet netjes uit en dus kunnen de spelers dan een gele kaart verwachten. Dat geldt ook voor massale ruzies op het veld.'

De 12 voor het EK aangewezen scheidsrechters, onder wie Björn Kuipers, bereiden zich deze week in Warschau voor op het toernooi. Collina heeft hun daar speciale instructies meegegeven. 

'Een van de belangrijkste doelen is om de spelers te beschermen. We hebben de scheidsrechters eraan herinnerd dat ze op moeten treden tegen overtredingen die mogelijk gevaar kunnen opleveren voor de veiligheid van een speler', aldus de Italiaanse oud-arbiter.

 

UEFA wijst scheidsrechters aan voor EK

De UEFA heeft twaalf scheidsrechers aangewezen voor het Europees kampioenschap, wat van 8 juni t/m 1 juli wordt gespeeld in Polen en de Oekraïne. De finale wordt gespeeld op zondag 1 juli in Kiev.

Nederland wordt vertegenwoordigt door scheidsrechter Björn Kuiper en de assistent-scheidsrechters Sander van Roekel (1ste) en Erwin Zeinstra(2de). Pol van Boekel en Richard Liesveld zullen optreden als respectievelijk vijfde  en en zesde man.

De overige scheidsrechters zijn Carlos Valasc (Spanje), Graig Thompson (Schotland), Cünyet Cakir (Turkije), Damir Skomia (Slowakije), Howard Webb (Engeland), Jonas Eriksson (Zweden), Nicola Rizzoli (Italië), Pedro Proenca (Portugal), Stephane Lannoy (Frankrijk), Viktor Kassai (Hongarije) en Wolfgang Stark (Duitsland).

Advertentie