Strafschop - Messi - Strafschop


Geplaatst op 26 november 2011 - Door Izaak Lamse

Jongsleden maandag tijdens de spelregelavond is er gesproken over de sancties die moeten volgen als een strafschopnemer een overtreding begaat. De conclusie was een indirecte vrije trap en geen gele kaart.

Woensdsagavond tijdens de Champions Leaguewedstrijd AC Milan - Barcelona kent scheidsrechter Stark een strafschop toe aan Barcelona. Wonderkind Messi onderbreekt zijn aanloop voordat hij scoort. Stark besluit tot overname en toont Messi de gele kaart. Niemand van Milan protesteert en ook in de berichtgeving de dagen na deze wedstrijd geen enkel kritiekpunt richting Stark. Voor de volledigheid: Messi scoort ook bij zijn tweede poging.

Reden om de docent van maandagavond, Rien van Haaften, om duidelijkheid te vragen. Rien tovert onderstaaande uit de spelregels:

Overtredingen en straffen

Nadat de scheidsrechter het teken voor het nemen van een strafschop heeftgegeven, kan zich, voordat de bal in het spel is, één van de volgende situaties voordoen:

De nemer begaat een overtreding:

• de scheidsrechter laat de strafschop nemen;

• als de bal in het doel gaat, wordt de strafschop overgenomen;

• als de bal niet in het doel gaat, onderbreekt de scheidsrechter het spel en hervat de wedstrijd met een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij, te nemen vanaf de plaats van de overtreding.

 De doelverdediger begaat een overtreding:

• de scheidsrechter laat de strafschop nemen;

• als de bal in het doel gaat, wordt een doelpunt toegekend;

• als de bal niet in het doel gaat, wordt de strafschop overgenomen.

Een medespeler van de nemer begaat een overtreding:

• de scheidsrechter laat de strafschop nemen;

• als de bal in het doel gaat, wordt de strafschop overgenomen;

• als de bal niet in het doel gaat, onderbreekt de scheidsrechter het spel en hervat de wedstrijd met een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij, te nemen vanaf de plaats van de overtreding.

Een medespeler van de doelverdediger begaat een overtreding:

• de scheidsrechter laat de strafschop nemen;

• als de bal in het doel gaat, wordt een doelpunt toegekend;

• als de bal niet in het doel gaat, wordt de strafschop overgenomen.

 Spelers van zowel de verdedigende als de aanvallende partij begaan een overtreding:

• de strafschop wordt overgenomen.

 

Interpretatie spelregels en richtlijnen voorscheidsrechters (blz 88)

Procedure

Het maken van een schijnbeweging bij het nemen van een strafschop is geoorloofd.

Echter, het maken van een schijnbeweging nadat de aanloop is afgerond wordt beschouwd als een overtreding van Regel 14, zijnde onsportief gedrag, waarvoor de nemer een waarschuwing moet ontvangen. 

Conclusie: scheidsrechter Stark had gelijk en daarom fluit hij Champions League en wij niet.

Advertentie